Zelf tortilla’s maken

Zelf tortilla's maken
22 februari 2021 0 Comments

Traditionele Mexicaanse stijl maïs tortilla’s zijn eenvoudig zelf te maken met slechts 3 ingrediënten. Het vergt wat oefening maar gelukkig zijn de ingrediënten niet duur en je zult zien dat je er plezier in krijgt. Met verse echte tortilla’s heb je geen scheuren, ze breken niet, en ze zijn eenvoudig op te warmen. Ze zijn vers, zacht en buigzaam en zijn prachtig op te vouwen voor je eigen favoriete taco’s of enchilada’s.

Drie ingrediënten
Wat heb je nodig: masa harina, heet water en fijn zeezout. Masa harina betekent “maïsmeel” in het Spaans. Let wel op dat je het juiste maismeel koopt: met gewoon maismeel kun je geen maistortilla’s maken! Maar Mexicaanse masa harina wordt niet gemaakt van maïs alleen. Kijk dus even naar de ingrediënten op de verpakking, er moet namelijk altijd zowel maïs (maíz) als gehydrateerde kalk op moeten staan. De hoeveelheid heet water die nodig is, kan enigszins variëren. Een beetje fijn zeezout voor de smaak.

Wat heb je nodig
Een pan met antiaanbaklaag of een bakplaat of een geoliede gietijzeren plaat. Je hebt een soort pan met een antiaanbaklaag nodig om de tortilla’s in te bakken, zodat ze tijdens het koken niet blijven plakken.

Bereiding
Pak een grote mengkom en meng de masa harina en het zout kort door elkaar, roer er dan geleidelijk 1,5 kop van het hete water door tot zich een gelijkmatig gemengd deeg begint te vormen. Gebruik je handen om het deeg 2-3 minuten in de mengkom te kneden. Maak een gladde samenhangende bal. Let goed op de textuur – hij moet veerkrachtig en stevig aanvoelen. Als het deeg te nat aanvoelt en aan je handen kleeft, voeg dan een paar extra eetlepels harina toe. Voelt het deeg te droog en krakerig aan, voeg dan een of twee extra eetlepels heet water toe.

Laat het deeg daarna eerst rusten. Dek de kom met het deeg af met een vochtige keukenhanddoek (of papieren handdoek) en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Maak daarna balletjes ter grootte van een golfbal. Plet je balletje met behulp van een tortillapers of anders op je aanrecht door met een platte pan te persen. Doe er wel een stukje huishoudplastic tussen. Als het teveel plakt, voeg dan wat extra masa harina toe aan je balletje. Als hij scheurtjes vertoont, doe er dan wat heet water bij.

Bakken
Bak de geplette bal nu. Als hij klaar is, verwarm je een koekenpan met antiaanbaklaag of een bakplaat op middelhoog vuur. Zodra de pan goed heet is, haal je de hem voorzichtig los van de plasticfolie en leg je de tortilla plat in de koekenpan. Bak de tortilla’s ongeveer 40-60 seconden per kant en draai ze om zodra er gespikkelde bruine vlekken op de onderkant van de tortilla beginnen te verschijnen. De tortilla’s zullen tijdens het bakken waarschijnlijk opborrelen, vooral aan de tweede kant, en dat is een goed teken! Als de tortilla’s gaar zijn, leg ze dan op een bord, en dek ze af met een schone theedoek, zodat de tortilla’s niet uitdrogen.

Herhaal dit met de overige tortilla’s. Ik raad je aan de cyclus gaande te houden door een tortilla te koken en tegelijkertijd de volgende deegbal aan te drukken. Als je merkt dat de pan na verloop van tijd te heet wordt, zet het vuur dan wat lager. Eet smakelijk!